Klgasmugds

2013. február 16., szombat

Bah, de feltudják kúrni az agyam ezek a nyomorult tüntető egyetemisták. Lemerném fogadni, hogy a 80%-uk csak azért vesz részt ezeken, mert "höö? tüntetnek az egyetemisták? há' én is az vagyok, miért is ne?". Sok ostoba balfasz, tanulni jó itt, dolgozni meg nem, mert "nem fizetik meg". Nyitna valaki sortüzet rájuk az egyik ilyen összeruccanáson.

 

17 megjegyzés

  1. Szóval szerinted is csökkenteni kéne az egyetemisták számát - a fejlett országok trendjével ellentétben - és ki kéne vonni forrásokat az egyetemektől, ami azt jelenti, hogy ugyanannyi munkát kevesebb tanárnak kell elvégezni, azaz a tanítás elveszi az idejüket a tudományos kutatástól, ezáltal nem termelődne ki a professzorok következő generációja sem (kivéve ha a szüleid kőgazdagok, és nem kell dolgoznod, csak kutatnod)? Vagy csak egyszerűen tájékozatlan vagy?

    VálaszTörlés
  2. A fejlett országok megtehetik azt, hogy osztogatják az államilag támogatott helyeket, mi nem. A adók, és mindennek a növelése nem azért van, hogy kicsesszenek az emberekkel, nyilvánvalóan nem heccből hozták meg ezt a döntést sem. Az államnak egyszerűen szüksége van a pénzre, mert az a hatalmas államadósság nem fog magától csökkenni, persze most ne nézzük a saját zsebbe történő juttatásokat ez meg az által, a lényeg, hogy a helyzet, ami most kialakult egész egyszerűen szükségszerű. Persze fizetheti az állam a képzéseket, nyugodtan mehet mindenki díjmentesen egyetemre, de akkor az okosok kénytelenek lesznek előbb-utóbb drasztikusabban adót emelni, akkor meg az lenne a baj. Nem azért "zárják ki" a szegényeket az egyetemekről, mert a politikusok akarnak pénzt. Nyilván benne van a pakliban, de a fő szempont az államadósság csökkentése, nem lehet jólét, mert el lett kúrva nem kicsit, nagyon. Ennyire egyszerű. Ha valamelyik egyetemistának ez véletlenül nem tetszene, meg "röghöz kötés" ellen tiltakozik, amit baromi gusztustalannak tartok, már holnap el lehet költözni szépen Londonba, vagy ahová akar, aztán ott megszedheti magát pénzzel bőven.
    Erősen kétlem, hogy ez a helyzet maradandó lenne, pusztán átmenet 1-2 évig, mert Kell. Le kell nyelni, nem hőbörögni. Nyilván rengeteg fiatalnak fog fájdalmat okozni, hogy nem mehet arra a szakra, amire szeretne, ezt elhiszem, és sajnálom őket, de inkább legyen pár ilyen év, mintsem annyira megemeljék az amúgyis magas adót, hogy enni ne bírjon az ország fele.

    A bejegyzés főleg a "röghöz kötésről" szólt. Nem tartom magam nagy hazafinak, de mint említettem, mélységesen gusztustalannak tartom azt, amikor fiatalok táblával a kezükben tüntetnek azért, hogy elmehessenek az országból azzal a diplomával, amit itt szereztek, amit az állam kifizetett nekik. Persze, nem fizetik meg eléggé az orvosokat, persze, külföldön szarrá kereshetik magukat, de akkoris mélységesen undorító az, amit művelnek ezzel a témával kapcsolatban.

    VálaszTörlés
  3. Az a baj, hogy nem látod át, és elhiszed azt, amit a híradó, meg a rezsimet támogató gazdasági elemzők mondanak.
    Ha adót emelünk, az nem fogja felpörgetni a gazdaságot, hanem leülteti. Az a baj, hogy az államadósságot soha a büdös életben nem fogjuk visszafizetni, mert lehetetlen, ez egy folyamatos mesterséges hiánytermelés, amit a valóságos, de amúgy teljesen elszúrt gazdasági rendszerünk soha nem fog tudni kitermelni. De ha már ott tartunk, hogy szedjünk bevételt az államnak, akkor kezdjék ott, hogy lecsökkentik a parlamenti képviselők számát, meg a juttatásokat, meg az elszámolás nélkül felvehető pénzösszegeket, meg a kampánytámogatást, és nem kéne stadiont építeni, meg hivatalokat márványból, és nem elsikkasztani kéne a pénzt a metró- vagy autópálya építéskor. A felsőoktatás nem olyan nagyon drága, csak úgy állítják be.
    Az oktatás egyik legfőbb célja, hogy átjárhatóvá tegye a társadalmi rétegeket, csökkentse a társadalmi egyenlőtlenséget, ami nálunk óriási. Pont ez lesz lehetetlen ebben a rendszerben.
    És nem, ez nem normális, és az az undorító inkább, ha az emberek beveszik ezt a maszlagot, amit a vezetők mondanak. Ezt egyszerűen nem hiszem el.
    Vagy esetleg hozzám hasonlóan az ingyenes rendszerben vagy, csak téged nem érdekel, mi történik a többiekkel? Vagy röghöz leszel kötve, és tényleg elhitették veled, hogy ez a lehető legjobb dolog?
    És a röghözkötésnek semmi értelme, ha nem termelődnek új munkahelyek, és ha kicsit körülnézünk, folyamatosak a leépítések. Mégis hogy a fenébe dolgozhatna itt ennyi ember, pláne a szakmájában?
    Tudod, a tandíj alapvetően nem rossz ötlet. Csak be lehetne vezetni egy jobb, megfizethetőbb renszert is, lehetne maximalizálni félévenkénti 100 ezerben, amit talán még ki is lehetne fizetni, a jobb tanulók kevesebbet, vagy semmit sem fizetnének, ez a logikus dolog miért nem jutott senkinek se az eszébe, ha más országok, még kelet-európai is meg tudta csinálni?
    És ha ez egy olyan hely lenne, ahol van munkahely, és mindenkinek jutna mindenből, nem kéne a röghözkötés eszközéhez nyúlni, hanem érdemes lenne itt maradni. Amúgy a röghözkötés sérti az alkotmányos jogokat, és ellenkezik az eu szabad munkaerőáramlásának elvével.

    Nyisd már ki egy kicsit a szemeidet!

    VálaszTörlés
  4. Én még mindig azt vallom, hogy az első követ nem az egyetemistákra kéne vetni.... és nem az egyetemektől megvonni a támogatást, hanem a sok ingyenélő alkoholista kisebbségtől.

    VálaszTörlés
  5. A röghözkötés valóban nem a legszebb, és legidillibb módszer, de az ingyen mindenért ágálás pont ugyanakkora faszság.
    Nekem lehet mondani, hogy megilletné a fiatalságot az ingyenes, meg bármennyire is tehermentesített oktatás, de nem azért cserébe, hogy utána szarnak az országra.
    A tüntetés meg arról szól, hogy jajj mekkora hipster dolog 1848-asat játszani.

    VálaszTörlés
  6. Szerintem a tüntetésekkel csak az a baj, hogy nem így kéne csinálni. Én mondjuk szarban vagyok, mert most érettségizem, s ugye 2.ban kellett eldönteni, hogy mivel akarunk tovább menni, s most, hogy decemberben bejelentették, hogy bocsi, de változnak a keretszámok meg a ponthatárok nagyon ellehetetlenítette a helyzetet...

    VálaszTörlés
  7. haloventime, te meg nyisd ki a szemed arra, hogy ez az ország azon nagyonkevesek közé tartozik ahol egyáltalán még létezik olyan, hogy ingyenes/államilag támogatott oktatás. minden más fejlett országban fizetni kell bármilyen egyetemért.

    egyébként pedig az sem állja meg a helyét, hogy minden területre igaz lenne, hogy nincs munkahely. vannak olyan szakmák, amiben nincs, és amivel nem lehet igazából állást találni (lásd bölcsész, akik persze a hallgatók szerint az ország elhagyhatatlan intellektuális rétegét képzik, de azért ezzel bőven lehetne vitatkozni), de az orvoshiányról például hallottál már? ha mindenki azért pattog, hogy leléphessen innen, mégis mitől változna meg bármi az országban? milyen pénzből kéne mégis fejlődnie bárminek? ha a fiatalok elmennek innen, semmi nem fogja felhúzni az egészségügyet, az oktatást (nővérnek vagy természettudományos tanárnak például már egyszerűen nem tanul annyi ember, amivel be lehetne pótolni a helyeket). Ha minden ingyen van, miből fizessék meg ezeket a szakmákat? Miért a kamu szakok elhelyezkedni nem tudó embereit kéne nagy erővel támogatni, amikor a társadalmilag fontos szakmában résztvevőknek se tudnak megfelelő megélhetést biztosítani?
    kicsit bele lehetne gondolni abba, hogy a sokat irigyelt nyugati vidékeken, az itt alapvetőnek számító ingyenes oktatásért és egészségügyi ellátásért OTT mindenkinek fizetnie kell, és nem is keveset.

    le lehetne most már csillapodni, és felfogni, hogy azzal lehet a legtöbbet tenni, ha az ember itt marad a seggén némi türelemmel, és egy élhetőbb, modernebb generáció részeként hozni változást.

    VálaszTörlés
  8. Ha jól olvastad, amit írtam, akkor azt írtam, hogy be lehetne vezetni tandíjat, és a kulcsszó, az a, hogy értelmes keretek közt.
    Wow, nem gondoltam volna, hogy addig süllyed a beszélgetés, hogy elővesszük a bölcsészeket, mint általános bűnbakokat, "akik miatt ott tart ez az ország, ahol". Akkor gondolom, mindenki minden könyvet eredeti nyelven szeretne olvasni, filmeket felirat nélkül, mert nem kellenek a hülye bölcsészek, hogy fordítsanak a többieknek, meg az újságok is lehúzhatják a rolót a magyartanárokkal együtt.
    Igen, orvoshiány. Most akkor gondolj bele. Lehúzol 8 évet az orvosin, és megkapod a 90-100 ezer forintos fizetésedet. Te feláldoznád magad, az egyetlen életedet egy országért, és inkább nem szeretnél családot, kocsit, semmit? Nem tudom, tudtátok-e de ebben a városban van olyan, hogy orvos- és nővérszálló, ahol az egészségügyi dolgozük kollégistaként laknak, mert a fizetésük nem elég arra, hogy albérletbe költözzenek. Így kéne bánni azokkal, akik életet mentenek?Egészségügyi ellátásért itt is fizetni kell amúgy, de lehet, hogy Amerikára gondolsz, ahol nincs általános tébé, vagy mi.
    Meg nyugaton az is a különbség, hogy ott meg tudják fizetni az oktatást az emberek. Nem olyan tandíjakat kéne itt bevezetni, mint ott, hanem lényegesen alacsonyabbat.
    Lejáratókampány folyik a diákok ellen, és egymás ellen akarják fordítani az embereket, de ne vegyétek ezt be.

    VálaszTörlés
  9. Kérlek nézzétek meg ezt a filmet, ha van időtök, ez nagyon szépen elmagyarázza, hogy mekkora család az egész adósság rendszer a pénzügyi rendszerben.
    Három része van, a harmadik rész az érdekes, ott kezdődik:
    http://youtu.be/ETy6KHfNaIk?t=1h14m33s

    VálaszTörlés
  10. Orvosira járok, dolgoztam már kórházban, és itt akarok maradni. Semmivel nem lesz jobb a helyzet attól, ha a fiatalok elhúznak innen, és az itthoni helyeket feltöltik az arabok, és egyéb keletről érkezők. Valószínűleg ti is szívesebben mentek egy magyar orvoshoz, mint bármilyen más nemzetiségűhöz, akivel nem feltétlenül vagytok egy kulturális hullámhosszon és nem egy az anyanyelvetek.
    A bölcsészekkel meg nem az van, hogy nincs rájuk szükség, hanem az, hogy ne gondoljuk már úgy, hogy tényleg az összes azért jár egyetemre, mert ők fordításból meg ugyanúgy nem megfizetett tanárságból akarják fenntartani a kis életüket. Minden karon vannak olyanok, akik kb melegedni járnak be/nem járnak be egy kamu diplomáért, de aztán persze, hogy felbasz, ha még ők sírnak azért, mert nincs mit csinálniuk. Közben meg nincs ki elvégezzen egy normális kétkezi munkát, mert az derogál. Pedig belegondolva, sokkal normálisabban meg lehetne élni belőle.
    Tudok tisztelni olyanokat, akik bölcsész karon vannak/végeztek, nem egy ilyen ismerősöm van, DE akkor, ha abban van némi erőfeszítés, és nem csak a nagy alternatív és meg nem értett arcoskodás.
    Minden karon vannak léhűtők, de valahogy mégse azt látom, hogy nálunk pl az orvosisok járnának ki az utcára vizsgaidőszak közepén tüntetgetni, pedig pont ugyanabban a szarban vagyunk mi is.

    továbbra is az a kérdés, hogy mégis miből kéne tudni megfizetni bárkit és bármit, ha mindent elvárunk, hogy rohadtul ne kerüljön pénzbe?
    kidolgozott itt már valaki egy hatásos költségvetést?

    VálaszTörlés
  11. Ennek oka volt, hogy miért decemberben változtatták meg a törvényt. Pont ezek miatt, hogy karácsony legye, meg vizsgaidőszak, és ne akarjon senki tüntetni, vagy ha igen, azokat ítéljék el.
    Meg vannak olyanok is, akik azért tanulják azt, amit, mert érdekli őket, és nem a papírért mennek be levizsgázni. Nem az ember feje fölött fogja más eldönteni, hogy milyen munkát végezzen el, fizikait vagy szellemit, hanem az ember képességeihez mérten önmaga fog választani, és persze a lehetőségek alapján.
    Azt olvastam egy újságban egyébként, hogy nem a bölcsészek, hanem a természettudományos végzettségűek tudnak elhelyezkedni a legnehezebben a munkaerőpiacon.

    Igazából nem értem a kérdésedet, most már nem tudom értelmezni. Elmondtam, hogy lehetne tandíj, csak ne legyen olyan magas, és mondjuk ne legyen a legjobban tanulóknak. Most akkor azt mondod, hogy ez még mindig nem fedezné az oktatás teljes költségét, és ez a baj? Vagy az, hogy a többiek általánosságban ingyenes oktatást akarnak? Az ő nevükben most nem tudok beszélni, mert elmondtam már a saját véleményemet a tandíjról.

    De az is a nagy helyzet, hogy nem lehet ny-európai mintára nézni mindent. Mo.-n más a társadalom szerkezete: kevés a középosztály, nagy az ez alatt elhelyezkedő, rosszabb anyagi helyzetben lévő réteg. Nyugaton a legnagyobb a középosztály, kisebb az alsó réteg. Ha valaha azt akarjuk, hogy fejlődjön a társadalom, akkor a középosztályt kell erősíteni. Ezt úgy lehet, hogy átjárhatóvá tesszük a rétegeket, ennek eszköze pedig az oktatás azáltal, hogy a rossz anyagi háttérből származó gyerekek is bejuthatnak, és utána esélyük van egy jobb életre. De az új rendszer csak újratermelné a társadalmi különbségeket. Fel kell fognia a vezetésnek, hogy ez nem egy nyugati társadalom, itt befektetésre van szükség ahhoz, hogy valami változzon, és ezért kéne az oktatásba befektetni pénzt, nem pedig luxuscikké tenni, amit majd csak a gazdagok gyerekei fognak élvezni.

    VálaszTörlés
  12. Még mindig nem mondtam olyat, hogy gond van az okos-érdeklődő-normális-kreatív btk-s diákokkal, imádom, ha valakinek van esze ehhez a témához, ért hozzá, stb. :) Nem is akarok senki felett dönteni, de aki lustaságból jár ilyen szakra arról hadd gondoljam már azt, amit:D mindenkinek joga van saját képességeihez és tehetségéhez választani szakot, csak aztán ne keseregjen már azon, hogy nem hagyja az ország meg a gonosz társadalom kiteljesedni. ugyanúgy ismernie kell a kilátásokat mind egy orvosisnak mind egy bölcsésznek a jövőjére vonatkozóan.
    Én értem azt amit te mondasz, és logikus is az alacsony tandíj elképzelése, csak látjuk, hogy se a kormány se a tüntetők nem képesek a végleteken kívül gondolkodni. :/
    Amit írtál a társadalmi rétegekről, az is egy teljesen ép ésszel felfogható dolog, csak itt valami olyan elképesztő szakadékok vannak...érted, mindent egy olyan felső réteg tart a kezében, akikben nem feltétlen az intelligencia dominál, meg az ország kihúzása a szarból...és ez tényleg borzasztó. Egy ilyen korrupt rendszert csak valami nagyon drasztikus változás tudna felborítani, és rengeteget mindent el kéne kezdeni felépíteni elölről, és valahogy erre még nincsenek kompetens személyek. Szóval hajrá nekünk, legfőképpen

    VálaszTörlés
  13. Nem én nem látom át, konkrétan senki, és ezért nem kéne minden törvény ellen pattogni, mert még parlamentben dolgozók is kapkodják a fejüket. Erősen kétlem, hogy egy országot olyan könnyű lenne irányítani, hogy akkor csökkentsük a költségvetést, akkor vigyük lejjebb az adót, akkor építsünk új kórházakat, teremtsünk új munkahelyeket, és éljen minden magyar boldogan. A Kádár-korszakban kitűnően működött, el is intézték az országot egy életre. Ahogy elhangzott, nem azt kell csinálni, hogy szépen kiokítjuk magunkat, aztán egy másik országban keresünk állást, mert milyen mesés élet vár ránk. Az ilyentől hányni tudnék, ha nem szeret itt élni, takarodjon ki külföldre, de ne akarja már magával cipelni a diplomáját is, amit az ország kifizetett neki.

    VálaszTörlés
  14. szép is az ország sorsát így a szívünkön viselni, de ha tíz éve semmi változás, ki a francnak van kedve az egészhez? nem buzdítok senkit, hogy menjen. de ha szarnak a fejemre és úgy fogom érezni, hogy kizsákmányolnak, mondvacsinált problémákkal traktálnak (nem az államadósság csökkentésére akarom feltenni az életem..), és még uszítanak is egymás ellen minket, akkor tényleg semmi keresnivalóm itt. gazdag se akarok lenni, csak hagyjanak élni és megélni. a legtöbben szerintem így vannak vele.

    VálaszTörlés
  15. Ersa: igen, tényleg végletekben gondolkodik mindkét fél, de akkor már inkább hajoljon a dolog a diákok véglete felé, még mindig hasznosabb. Szerintem ezzel a diáktüntetéssel ki lehet ugrasztani a nyulat a bokorból. Ha jönnének az alulfizetett pedagógusok és egészségügyi dolgozók, a bányászok, és az ellehetetlenített helyzetű vállalkozók is tüntetni, lehet, hogy el lehetne érni valamit. De ez most egy kicsit túl optimista, sajnos nem tudom elhinni, hogy ez most ekkorát fog változni. És max egy kormányváltást lehetne elérni, de talán az sem ér sokat, hisz mint ahogy te is mondtad, egy korrupt felső réteg kezében van a hatalom, és ugye akik valóban a hátérből mozgatják a szálakat, azoktól nem tudjuk, kik. De talán el lehet érni valamit, én drukkolok nekik.

    Superstan: szerintem így egyszerűen nem lehet gondolkodni. Akkor miért nem köpködsz azokra is, akik érettségi után mentek ki? Nem az adóból iskoláztatták őket? Vagy aki itt született, és 3 évesen hagyta el az országot? Nem az adóból fizetett egészgégügyben szülte meg az édesanyja? Lehet hőbörögni, de nem ezen kéne. Nehogy már szerencsátlen politikusokat sajnáljuk. Nem tudom, mi a végső megoldás, mert pl Mo.-n talán még az sem segítene hirtelen, amit Izland tett, hogy kiűzték a bakokat, és nem bankmentőcsomagokat hoztak létre. De az oktatás befektetés. És aki nem tud itt megélni, el fog menni. Senki nem dog a teszkóban takarítani diplomával hazaszeretetből azért, mert áll az építőipra a válság miatt, és nem kell több építész. Nem akarom személyesm síkra terelni a beszélgetést, mert én sem arrül beszélek, hogy én személy szerint el akarom-e hagyni az országot vagy sem, de kicsit nézz ki a buborékodból, hogy sokféle helyzetű ember létezik. És az szüleim pl éveke keresztül fizettek adót, mielőtt elkezdtem az egyetemet, akkor pattogjak, hogy végül is nem más, hanem az ő adójukból tanulok? De nem kell ezt ennyire kikockázni. Ha egy hely élhetetlen, akkor onnan el fognak költözni az emberek, mert tlnyleg senki sem fogja feláldozni az életét egy elbukott politikai és pénzügyi rendszer miatt. Ezt nem lehet kollektívan nézni, ez nem egy nagy nép, hanem egyénekből áll, mindenhol csak egyénekről van szó, nem az államvezetésről. És itt tényleg folyamatos társadalmi uszításról van szó, de legalább mi ne higgyünk nekik.

    VálaszTörlés
  16. Ursaminor, bocs, amellett, hogy le akartam rövidíteni a nevedet, még félre is gépeltem, bocsi! X)

    VálaszTörlés
  17. a röghöz kötést pont a rossz embereknek kell elfogadnia azt hiszem. nekem például nincs 1,5 millió forintom arra, hogy tanuljak, akkor se, ha megszakadok. Ha meg dolgozni akarok, a normális munkahelyek 95%ánál közlik hogy két év tapasztalatot kérnek... utána csodálkozik mindenki, hogy a kutya sem akar itthon maradni. Nem éppen álomkörülményeket teremtenek "odafent" a friss diplomásoknak, de még a tanulóknak sem. A diákhiteltől meg ugyanúgy nem lesz senkinek aranyélete... de most már az államilag támogatott helyekkel sem. A tüntetés viszont nagyjából felesleges, nem hiszem, hogy ettől bárki is jobb belátásra tér....

    VálaszTörlés

 

Zsiványság

Kommentesdi

Recent Comments Widget