Feritor

2014. január 23., csütörtök

Hívtak disznótorra, de persze a franc se fog ilyenre elmenni, életemben egyszer voltam, de akkoris csak azért, mert fel sem fogtam igazán, hogy most mi történik, hat éves lehettem tán, de inkább fiatalabb, az egészből annyi maradt meg, ahogy pörkölik azt a kövér jószágot.

Mindig belegondolok ilyenkor, hogy mire gondolhat a disznó. Nyilván nem sztorizgatnak ott az ólban, hogy ő egyszer látott egy nyilvános kivégzést, az az állat csak megjegyzi valamiképp, hogy te vagy te, hogy te vagy az ember, aki ételt ad, akkor biztosan szereted, mert gondoskodsz róla, esetleg ő is úgy tekint rád, mint egy barátságos élőlényre, aki ellátja. Mire gondolhat a disznó, amikor kivezetik az ólból, esetleg elviszik egy másik helyre, mert nem gondolom azt, hogy legyen szó egy tyúkról, vagy egy delfinről, hogy csak ösztönösen cselekednének, és ha gondolkozik, hogy gondolkozik, röfög a fejében? Már nem a csirke, vagy a delfin, hanem a disznó. De emmár más téma, tehát mire gondolhat, hová viszik, amikor körbeállják, gondol-e arra, hogy ezek a kétlábú lények, akikhez hasonlóak adták az ételt most bántani fognak? Nem tudom, mivel ölik a disznót, nekem az a pörkölős jelenet úgy maradt meg, hogy még visít, fogalmam sincs, hogy az agyam mixelte össze, vagy tényleg úgy lett vége a dolognak, hogy ott élve nekiláttak, gondolom, valami "humánosabb" módszerrel nyakon szúrják, eleve sajnálom az állatot is, mert amellett, hogy szar látni számomra, ahogy csakúgy leölnek valamit, aztán jókedvűen lerészegednek felette, és röhögnek, réems belegondolni ezekbe is, hogy az az állat ott, ami 5 perce még gondolkozhatott, mivan, most hever a földön, és arra vár, hogy szétszedjék.

Csirke, meg kacsaölésen gyakrabban voltam kiskoromban, de mivel ott még csak azt láttam, hogy oké, nyak el (hála a jó égnek nálunk nem volt olyan, hogy fej nélkül még rohangált), asztal körbeül, pucolgatás, kiszedegetés, és az is szar, de talán ez a disznótorosdi, amikor sok ember jön össze, és már-már rituálisan kivégzik azt a szerencsétlent rosszabb. Mert a csirkét még megfogta mamám, egyedül levágott hármat, ha beindult, annak kevésbé volt ünnepies hangulata.

Ettől függetlenül fogyasztom a hurkát, a kolbászt, a szalonnát, a húsát, de nem akarom nézni, ahogy elpusztul.

A rosszabb csak az, amikor két disznót vágnak le. Mert ezt az egyet még elviszik valahová külön egy házhoz, ahová kérték, nem tudja, mivan, vége. De kettőnél már nyilván nem fogják be a másik fülét meg szemét, az már megtapasztalhatja, hogy mi vár rá, az már elkezdhet félni, már tudhatja, hogy ő most itt meg fog halni, ami borzalmas lehet.

És hamán borzalmas dolgok, itt egy Ferike :D
Én speciel nem tudtam megnézni végig, túl szörnyűséges az egész.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 

Zsiványság

Kommentesdi

Recent Comments Widget